Türkiye'de 6, 7 milyon kişi nadir hastalıklarla mücadele ediyor. Ülkemizde nadir hastalıkların bir bölümünün nedeni akraba evliliklerinin yaygın olması.
Prepusyumun (sünnet derisi) aşın darlığı. Doğumsal olabilir ya da sonradan gelişebilir, ikinci duruma lokal bir iltihabi sürecin (balanit) ya da travmalann (cinsel ilişkiye ya da kazaya bağlı yaralanmalar) yol açtığı nedbe neden olur. Doğumsal fimoz çocuklarda sık görülür; genellikle oldukça hafiftir ve yaşın ilerlemesiyle ya da sünnetle düzelir. Ama bazı olgularda işemeyi çok zor ve ağnlı kılacak ya da bütünüyle engelleyecek kadar darlık söz konusu olabilir. Fimoz, İltihabı ve enfeksiyonu kolaylaştırır. Aynca ereksiyon sırasında glansın (penis başı) dışarıya çıkmasını engelleyerek, cinsel ilişkiyi güçleştirir.
Anatomik yapılarda geçişi engelleyen darlıklara yol açan doğumsal oluşum bozukluğu. Atreziler en çok sindirim kanalında, özellikle de yemek borusu, onikipar-makbağırsağı, safra yolları, kalınbağırsak ve rektum ve makatta görülür. Bu olgularda anatomik yapı bir zarla kapalı olabilir ya da aniden daralıp iç boşluğu olmayan lifsİ bağdokudan oluşmuş bir kordona dönüşebilir. Günümüzde zamanında yapılan cerrahi girişimlerle birçok atrezi biçimi düzeltilmekte, etkilenen organa normal anatomik ve işlevsel özellikleri yeniden kazandırılmaktadır.
Nükleik asitlerin yapısında bulunan bir azotlu baz. Nükleik asitler bir şeker molekülü, bîr fosfat grubu ve dört azotlu bazdan oluşur. DNA'da bu bazlar adenin, guanin, timin ve sitozin, RNA'da ise adenin, guanin, urasil ve sitozindir.
Birincil ve ikincil cinsel özelliklerin gelişimini sağlayan, cinsel organların işlevlerini düzenleyen ve cinsiyetle ilgili davranışlarla ruhsal yönlenmenin tipini eril ya da di-şİI olarak belirleyen hormonlar. Steroit yapıda olan bu hormonlar, erkek ve kadın cinsiyet hormonları olarak iki grupta incelenir. Erkek cinsiyet hormonları andro-jenler, kadın cinsiyet hormonları ise östrojenler ve pro-gesterondur. Bak. androjen hormonlar; Östrojen hormonlar; progesteron